Kristna migranter förändrar Europa

Jag besökte en av våra migrantförsamlingar förra helgen. De kallas så, de församlingar som bildas av våra vänner som kommer till Sverige från en annan kultur. Dessa församlingar kan i sig vara väldigt olika, baserade på skilda språk och villkor. Men de är många och utgör en betydande del av den s.k. gudstjänstfirande församlingen i Sverige. Mitt besök skedde i en gemenskap som är afrikansk-nigeriansk.

Invandringen till Europa beskrivs ofta som en islamvåg. Regeringar på kontinenten har svarat på denna ”våg” med assimilering, integrering, restriktioner eller förbud, som till exempel Schweiz förbud mot att bygga minareter.  Men hur många känner till att de flesta immigranter som når Europa faktiskt är kristna, mer än 50 %? Dessutom är många av dem evangeliskt kristna som hittar in till församlingar i länder som Frankrike, Belgien, Tyskland och Storbritannien. Eller så startar man egna. De största evangeliska kyrkorna i Europa leds av afrikaner.

Det gör att bilden av det evangeliskt kristna Europa är idag mycket större än om vi inte haft en stor invandring. Kyrkolivet vitaliseras och den kristna närvaron i samhället förstärks genom migrationen. När vi beskriver kyrkan i Europa tar migrantförsamlingarna en ansenlig plats – vem kunde förutse detta för 50 år sedan?

I min roll som kristen ledare ser jag det som min uppgift att bygga relationer till och lära känna våra nysvenska bröder och systrar. Än så länge speglar inte ledargruppernas sammansättning i svenska kyrkor den mångfald som finns i samhället. Men jag tror vi går i riktning mot en förändring. Men det tar tid innan förändringar uppfattas och sätter sig i tanke och sinne.

Julens portalfigur är Jesus från Nasaret. Han levde sina första år – inte i födelselandet utan i Egypten, som en emigrant. Hur bemöttes hans familj i Egypten? Fick de ett generöst mottagande eller blev de betraktade som utbölingar? Jag vet inte, men det stärker mig att påminnas vad vår Frälsare varit med om.

Annonser

1 kommentar

Filed under Reflektioner, Uncategorized

One response to “Kristna migranter förändrar Europa

  1. Mats Byrén

    Viktigt reflekterat! En sak som kanske samfund som EFK kan hjälpa ”sina” församlingar med är hur man får med fler invandrare i församlingsledning och andra ansvarsposter. Hur hantera språkfrågan t ex? Vi behöver bra exempel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s